Radnici Fiata spremaju štrajk zbog transfera Ronalda
Log in

Radnici Fiata spremaju štrajk zbog transfera Ronalda

Radnici Fiata u Melfiju na jugu Italije će sljedeće sedmice stupiti u štrajk zbog transfera Kristijana Ronalda u Juventus.

Lokalni sindikat odlučio se za štrajk nakon pisanja medija da bi dio novca za Ronaldov tranfer i plate bio plaćen od strane matične kompanije Juventusa, Exor, iste kompanije koja posjeduje dobar dio akcija Fiata i Ferrarija. Unione Sindacale di Base je štrajk zakazao za 15. jul i trajaće do 17. jula.

Sindikat je izjavio da su radnici revoltirani zbog činjenice da su godinama primorani da režu troškove, dok je sa druge strane proizvođač spreman da učestvuje desetinama miliona eura za samo jednog čovjeka.

94bf6916-fca-workers-strewike-cr7-juve-move-2.jpg

„Rečeno nam je da su vremena teška, da se moramo oslanjati i na mreže socijalne pomoći, čekajući dolazak novih modela koji nikako da stignu. I dok radnici i njihove porodice sve više stežu kaiševe, kompanija odluči da uloži ogroman novac u jedan ljudski resurs. Da li je to pošteno? Normalno je da jedna osoba zaradi milione, dok hiljade porodica ne može preživjeti do sredine mjeseca?“

„Svi smo mi radnici istog vlasnika, ali razlika u tretmanu se ne može i ne smije prihvatiti. Fiatovi radnici su napravili kompaniji bogatstvo u zadnje tri generacije, a zauzvrat su dobili bijedu. Kompanija bi trebala da uloži u nove modele automobila koji će obezbijediti budućnost hiljadama ljudi, a ne tako što će dodatno obogatiti jednog čovjeka. To bi trebao biti cilj, proizvođač koji stavlja interese svojih radnika ispred svega...“

Podsjetimo, Ronaldo će biti plaćen nekih 30 miliona eura u naredne četiri godine, dok će Juventus isplatiti Real Madridu 105 miliona eura iz dva puta.

Milan Vukićević, CGauto

megapixel logo