Koliko ustvari snage ima Audi RS4 Avant?
Log in

Koliko ustvari snage ima Audi RS4 Avant?

Za ljubitelje karavana visokih performansi u posljednje vrijeme izbor je vrlo dobar, dok za fanove Audija nema greške bilo da izbor padne na RS4 ili RS6.

Što se tiče modela RS4, on je spoj praktičnosti, luksuza, najnovije tehnologije i beskompromisnih performansi. Pod haubom je 2.9 litarski twin turbo V6 snage 450 ks i 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Audi deklariše ubrzanje do stotke za 4,1 s i maksimalnu brzinu od 280 km/h (odnosno 250 km/h zavisno od limitera).

Ovo su veoma impresivne brojke, a dosta toga ide na konto manje mase automobila (80 kg manje) i unaprijeđenog mjenjača.

Ipak, vlasnike posebno raduje praksa Audija da saopštava zapravo malo lošije brojke od realnih. U kompaniji su ranije saopštili da ne žele prozivanja ukoliko neko na testu ne postigne deklarisane brojke (zbog loših uslova i slično).

Audi-RS4e_Avant-2018-1024-05.jpg

Iz ovog razloga je i britanska Carwow ekipa odlučila da RS4 odvede na dyno mašinu, kako bi tačno utvrdili sa koliko snage raspolaže ovaj moćni karavan. Stručnjak im je i prije testiranja rekao da očekuje bolji rezultat, u skladu sa praksom Audija kod modela sa turbo motorima posljednjih par godina.

Konkretno, na prvom mjerenju automobil koji ima samo oko 500 km pređenih na satu pokazao je 462.5 ks, odnosno 466.5 ks na drugom mjerenju. U prosjeku je ovo nekih 14 ks više od deklarisanog, a sigurno postoji još dosta potencijala koji se može osloboditi softverskim korekcijama.

Na kraju da kažemo da proizvođači imaju pravo na malo odstupanje kada je snaga automobila u pitanju (teško da svaki primjerak bude isti), a i zašto bi se bilo ko bunio kada je dobio više.

Milan Vukićević, CGauto

megapixel logo