Volkswagenov šef uvjeren u povratak dizela
Log in

Volkswagenov šef uvjeren u povratak dizela

Dizeski motori svakako imaju svoje mane, ali imaju i svoje prednosti u odnosu na benzince i druge načine pokretanja automobila. Od izbijanja Dieselgatea prije dvije i po godine popularnost dizela u Evropi je u padu, a glavne kritike mu se upućuju zbog štetnih emisija NOx s obzirom da su kod Euro 6 dizelaša emisije CO2 osjetno manje nego kod uporedivih benzinskih motora.

Uprkos svemu što se u posljednje vrijeme negativno dešava s dizelima, u Volkswagenu vjeruju da dotična tehnologija ne samo da se neće lako predati već će se i ponovo uzdići, odnosno da ima potencijal da promijeni trenutni negativni trend.

Tako bar tvrdi šef Grupe Volkswagen Matthias Müeller koji je u novom intervjuu izjavio da smatra da će dizeli u skoroj budućnosti imati renesansu i to iz dva glavna razloga. S jedne strane kupci će ponovo cijeniti njihove prednosti, a s druge shvatiće da novi dizeli nijesu toliko štetni za okolinu i zdravlje. Nakon toga će, kaže Müeller, otpasti kočnice za njihovu kupovinu, odnosno ponovo će porasti njihova popularnost.

Na kraju dodajmo da je prodaja dizelskih motora u prošloj godini pala za oko 8%, ali u decembru za čak 20,5%. Ukupno gledajući dizeli su činili 44% ukupne prodaje, a ne tako davno su imali udio veći od 50%.

Autonet

megapixel logo