Lamborghini Huracan hita ka rekordu
Log in

Lamborghini Huracan hita ka rekordu

Samo četiri godine nakon dolaska kao zamjena za Gallardo, Lamborghini Huracan došao je do značajnog jubileja. Naime, u Italiji je proizveden 10.000-ti primjerak Huracana koji će biti isporučen kupcu u Kanadi.

Jubilarni primjerak u verziji Performante nosi Verde Mantis zelenu boju eksterijera u čast uspjeha na trci 24 Hours of Daytona. Za pogon se brine poznati 5.2 litarski V10 snage 640 ks i 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta. To omogućava automobilu sprint do stotke za 2,9 s i maksimalnu brzinu od 325 km/h.

lamborghini-hurasdwcan-03.jpg

Kao poređenje, kada je krajem 2013, nakon više od 10 godina, okončana proizvodnja modela Gallardo, sa fabričkih traka ukupno je sišlo 14.022 primjerka tog automobila. Obzirom da će Huracan biti u proizvodnji još makar nekoliko godina, pretpostavka je da će ovaj model lagano prestići Gallardo i time postati najprodavaniji model Lamborghinija u istoriji.

2018-Lamborghini-wete-side-rear-view-lights-on.jpg

U intervjuu za Car and Driver, tehnički direktor u kompaniji, Maurizio Reggiani, izjavio je kako je V10 motor ušao u “DNK kompanije” i da će naći mjesto i u novoj generaciji modela:

“Zašto bih morao da idem na nešto drugo? Ako vjerujem ovom atmosferskom motoru, zašto bih imao potrebu da idem naniže na V8 ili V6?”

Glasine ipak govore da će budući modeli Lamborghinija biti opremljeni nekim oblikom hibridnog pogona, kako bi se izvukla dodatna snaga i zadovoljile strožije norme.

megapixel logo