Šampion bezbjednosti u 2017. bio je Volvo XC60
Log in

Šampion bezbjednosti u 2017. bio je Volvo XC60

Euro NCAP je nezavisni evropski program za ocjenjivanje bezbjednosti novih automobila lociran u Briselu, a osnovan 1997. godine.

Rezultati NCAP testova o kojima čitate zapravo predstavljaju zbir sistema na automobilu i ponašanja prilikom sudara sa deformišućom preprekom. U slučaju frontalnog udara brzina je 64 km/h, kod bočnog sudara 50 km/h, a na primjeru bočnog udara u obliku stuba brzina iznosi 29 km/h.

Mnogi proizvođači dobro su upoznali NCAP procedure i sada konstruišu automobile tako da dosta poena osvajaju i van testa sudara, na opremi koja se nalazi u njima (razni sistemi asistencije, ESP, autonomno kočenje...).  

Euro NCAP je imao godinu ispunjenu poslom, jer je kroz njihove ruke prošlo čak 70 novih automobila. Kako to obično biva, ovo vrijeme pogodno je za sumiranje zaključaka, tako da je, kad se podvuče crta, Volvo XC60 izabran kao najsigurniji automobil među svim prošlogodišnjim kandidatima.

Automobil je u svim kategorijama imao rezultate iznad 90%, a dobrim rezultatima pomogao je i ugrađen čitav niz aktivnih sigurnosnih sistema. Kako je izgledao njegov kreš test pogledajte ovdje:

Poslednji put izmenjenopetak, 12 januar 2018 19:08
megapixel logo