BMW nadogradio softver na svojim modelima po principu „over-the-air update“
Log in

BMW nadogradio softver na svojim modelima po principu „over-the-air update“

Bez ikakve sumnje kompanija Tesla je dobro zatresla auto industriju svojim naprednim rješenjima, a jedno od najspektakularnijih je svakako „over-the-air update“ softvera na automobilima.

Ideja je da se isprave sitni bagovi i nedostaci, te da se unaprijede stare funkcije na automobilu i uvedu nove. Sve to bez ikakvog fizičkog povezivanja automobila sa računarom, odlaska u servis itd. Automobil baš poput pametnog telefona ili kompjutera sam preuzme i instalira novi softver, i time za tren oka postane bolji nego što je bio kada ste ga kupili.

24aac1b7-bmw-remote-software-upgrade-1.jpg

Svi proizvođači su vidjeli prednosti ove tehnologije, a najnoviji dokaz je to da je BMW nadogradio softver u svojim novijim modelima upravo na ovaj način. Koristeći „Remote Software Upgrade“ bavarski proizvođač je unaprijedio vozila koja koriste operativni sistem verzije 7.0.

Jedna od prednosti nadogradnje jesu i nove funkcije BMW Intelligent Personal Assistant-a koje se aktiviraju u modelima kao što su novi BMW X5, nova Serija 3 i nova Serija 8.

d80288c4-bmew-remote-software-upgrade-3.jpg

Navodno su sada proširene funkcije asistencije vozaču, aktivnog tempomata, prevencije bočne kolizije, a tu su i dodatne funkcije sa BMW ConnectedDrive Store-a. Vlasnici će biti u mogućnosti da aktiviraju nove funkcije od kuće ili sa pametnog telefona preko udaljenog pristupa automobilu.

BMW navodi da će se ova unaprjeđenja nastaviti i da će njihovi automobili primati povremeno update softvera, sve naravno besplatno.

Milan Vukićević, CGauto

megapixel logo