Škoda će novu fabriku izgraditi ili u Turskoj ili u Bugarskoj
Log in

Škoda će novu fabriku izgraditi ili u Turskoj ili u Bugarskoj

Najveći češki proizvođač automobila, Škoda iz Mlade Boleslave, novu fabriku izgradiće ili u Turskoj ili u Bugarskoj, s tim da još nije jasno da li će novu fabriku, koja će osim škodinih modela, proizvoditi i druge modele koncerna Volkswagen voditi sama Škoda ili koncern.

"Definitivno su izabrane Turska, gdje je solidna infrastruktura, ali nesigurno političko okruženje, a druga ozbiljna lokacija je stabilnija Bugarska koja je dio Evropske unije", kazao je o izboru dva finalna kandidata lider sindikata u Škodi Jaroslav Povšik, a prenosi N1.

Za današnji broj sindikalnog lista fabrike Škodovacki odborarž, Povšik je izjavio da će sindikati zahtijevati procjenu da li će izgradnja nove fabrike u inostranstvu uticati na nezaposlenost u Češkoj i koliko će doprinijeti dobiti Škode.

150312-SOP-SKODA-Superb-3-1-1440x1033.jpg

"Naravno da nam je stalo da sve protiče pod patronatom i na osnovu principa Škode, ali dio nadzornog savjeta ima drugačije mišljenje. Politički to nije jednostavno", kazao je direktor škode Bernhard Majer da nije još sigurno da će novom fabrikom u Turskoj ili Bugarskoj upravljati Škoda a ne Volkswagen.

Novu fabriku Škoda, koja od 1991. godine posluje nakon privatizacije u okviru koncerna Volkswagen, najavila je u novembru prošle godine, pošto njene tri fabrike u Češkoj i partnerske u inostranstvu nijesu bile više u stanju da zadovolje potražnju, koja je prošle godine dostigla 1,25 milion isporučenih automobila na više od 100 tržišta svijeta.

U igri su tada bile lokacije u Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, a pominjalo se da bi Škoda mogla da proširi jednu od svojih čeških fabrika, ali prema današnjim informacijama od sindikata Škode definitivno su u uži izbor ušle samo Turska i Bugarska.

Ulaganje Volkswagena i Škode u novu fabrike iznosi oko 1,4 milijarde eura a nova fabrika zaposliće oko 5.000 radnika.

megapixel logo