Osnovne smjernice i uputstva za registraciju vozila 2017.godine
Log in

Osnovne smjernice i uputstva za registraciju vozila 2017.godine

Po Zakonu, premija osiguranja pri registraciji vozila će je podijeljena u 13 premijskih razreda. Za početak sva vozila su svrstana u srednji nivo (Premijski razred 7), i u zavisnosti od toga da li je u prethodnoj godini dana izazvali saobraćajnu nezgodu ili ne, kretaće se kroz ove nivoe.

Ovisno od tome za koliko nezgoda ste bili krivi, odrediće se koliko nivoa lošije ćete se kotirati, odnosno koliko će Vam biti skuplji iznos premije osiguranja prilikom registracije vozila.

Ukoliko ste bili savjestan vozač, odnosno niste izazvali saobraćajnu nezgodu prethodne dvije godine, premija osiguranja prilikom registracije vozila od 01.02.2017. godine će biti jeftinija 10%. Svake naredne godine, vozilo koje ne izazove nezgodu drugom učesniku u saobraćaju imaće dodatno 5% popusta na AO polisu osiguranja, dok kumulativno, tokom godina može ostvariti popust od 30% na iznos premije, u odnosnu na vozilo koji je u središnjem nivou.

Cijena premije osiguranja se određuje u odnosu na vozilo i vlasnika vozila (ukoliko se promijeni vlasnik vozila, cijena polise se svrstava u središnji premijski razred 7).

Neka cijena registracije Vašeg vozila zavisi isključivo od Vas!

Napomena: Bonus – malus sistem čini 13 premijskih razreda. Premijski razredi i visina premije u procentima od premije osnovnog premijskog razreda PR7 koji predstavlja 100% premije su:

Untitlaqweqwe123ed.jpg

U prilogu možete naći Tarifne grupe za putnička i teretna vozila:

Unčldfkgzhlktčzljčkertitled.jpg

567rtzrtewrrtzu.jpg

Da biste provjerili u kojoj tarifnoj grupi se nalazi vaše vozilo, potrebno je osiguravaćoj kući ili agenciji koja se bavi registracijom vozila dostaviti broj šasije od vozila I vaš matični broj (za pravna lica PIB)

Za prvu registraciju vozilo je  svrstano u srednji nivo (Premijski razred 7)

Bitno je da znate i sljedeće:

•           Vozilo se može registrovati 30 dana prije isteka registracije (pri čemu polisa počinje da teče od datuma isteka registracije i važi 365 dana).

•           Novim vozilima do 3 godine starosti nije potrebna provjera tehničke ispravnosti

•           Za prvu registraciju vozila potrebno je kupiti i registarske tablice (cijena 10 EUR)

•           U slučaju preprodaje vozila iz jednog grada u drugi, potrebne su takođe nove tablice.

•           Prilikom registracije vozila plaća se Republicka administrativna taksa (RAT) i to:

- 5 EUR ako se redovno produžava registracija

- 10 EUR ako je prva registracija u CG

- 20 EUR ako je registracija istekla više od 30 dana.

megapixel logo